Kaupan vuosi

ENG / SE

Kauppa kannattaa hyvinvointia

Kun Suomella menee hyvin, myös kaupalla menee hyvin. Kansalaisten hyvinvointi ja työllisyys ovat kaupalle erittäin tärkeitä asioita.

Kansantaloudella ja koko kaupalla on siis paljon yhteistä: molemmat voivat hyvin, kun talous kasvaa.

Talouskasvua tarvitsemme siihen, että voimme pitää yllä hyvinvointivaltiota, joka on saanut viime aikoina myönteistä kansainvälistäkin julkisuutta.

Kaupan merkitys on kansantaloudelle suuri. Kauppa tuottaa kerrannaisvaikutuksineen 15 prosenttia Suomen bruttokansantuotteesta. Se työllistää koko ketjussa lähes 450 000 henkilöä. Kauppa on toiseksi suurin yhteisöverojen maksaja ja tilittää suuren osan välillisistä ja välittömistä veroista.

Luvuista voi helposti päätellä, että Suomen talous ei tule toimeen ilman kauppaa. Se on myös elintärkeä kanava suomalaisille tuotteille kotimaan ja ulkomaan markkinoille. Sekään ei ole pieni asia.

Digitaalinen murros ravisuttaa kaikkia toimialoja. Se on tuonut kovan kansainvälisen kilpailun tukku- ja vähittäiskauppaan. Kuluttaja tai yritysasiakas voi ostaa tavaransa kotimaasta tai ulkomailta. Paras hinta ja palvelu ratkaisevat.

Kun katsoo kaupan merkitystä kansantaloudelle ja toisaalta kivikovaa kansainvälistä kilpailua, on selvää, että Suomessa kaupalle ei pidä asettaa kustannusrasitteita, jotka heikentävät sen kansainvälistä kilpailukykyä. Silloin menetämme työtä Suomen rajojen ulkopuolelle, ja se ei ole kenenkään etu.

Kilpailu on kuitenkin hyväksi. Kauppa on vapaan kilpailun ja markkinatalouden puolella. Kilpailu on aina kuluttajan parhaaksi, ja tehokkaat markkinat pitävät huolen siitä, että yritykset ovat riittävän hyvässä kunnossa vastatakseen ulkomaiseen kilpailuun.

Yhteiskunnan tehtävä on asettaa markkinoille rajoitteet ja vaatimukset mutta antaa kilpailun vaikuttaa asiakkaan hyväksi. Monopolit eivät sitä tee.

Kun Suomessa aletaan valmistella seuraavaa hallitusohjelmaa, toivomme, että siinä otetaan entistä paremmin huomioon kaupan ja palveluiden tarpeet.

Kauppa kannattaa hyvinvointia. Ja toivottavasti saamme mahdollisuudet toimia tavoitteemme puolesta.

 

 

Mikko Helander

Kaupan liiton hallituksen puheenjohtaja

Kesko Oyj:n pääjohtaja

 

Takaisin ylös