Kaupan vuosi 2015

ENG / SE

Kaupan ammattilaiset tarvitsevat uusia taitoja

Ravitsemusneuvoja, vastuullisuusostaja, hyvinvointineuvoja, big data analysis -päällikkö, yhteisöpalvelija, seremoniamestari… Siinä joukko toimenkuvia, jotka voivat olla pian totta kaupan alalla.

Maailma muuttuu, ja samalla muuttuu se, mitä kaupan ammattilaisen on osattava. Eräs Kaupan liiton keskeisistä tehtävistä on alan tulevien osaamisvaatimusten ennakointi. Olimme mukana Opetushallituksen työryhmässä, joka kartoitti, millaista osaamista vähittäiskaupassa tarvitaan tulevien 10–15 vuoden aikana. Työryhmän loppuraportti julkaistiin Opetushallituksen verkkosivuilla alkuvuonna 2016.

Kaupan toimintaympäristö kansainvälistyy jatkuvasti. Samanaikaisesti kaupan merkitys yhteiskunnallisena vaikuttajana kasvaa. Alalla työskentelevien on ymmärrettävä erilaisia kulttuuritaustoja ja osattava ottaa ne huomioon asiakaspalvelussa. Kotimaisten kaupan alan yritysten on pystyttävä kehittämään vientikelpoisia konsepteja. Laaja-alainen asiakasosaaminen ja asiakaslähtöisyys ovatkin entistä tärkeämpiä taitoja tulevaisuudessa, samoin brändi- ja konseptiosaaminen.

Turvallisuusosaaminen korostuu muuttuvassa ja epävakaassa maailmassa. Asiakasturvallisuus, henkilöstö- ja työturvallisuus sekä tuote- ja tietoturvallisuus kuuluvat kaikki kaupan alan ammattilaisen osaamisalueisiin.

Vaikutusta kaupan koulutuksen suunnitteluun

Kauppa toimii ja viestii jo nyt monikanavaisesti. Kaupan ammattilaisilta edellytetään viestinnällisiä valmiuksia ja kykyä hyödyntää eri kanavia tehokkaasti. Asiakastiedon kaivaminen tietomassasta, sen analysointi ja hyödyntäminen, tulee entistä tärkeämmäksi. Tämä ns. big data on pystyttävä jalostamaan asiakasymmärrykseksi.

Teknisen kehityksen huimat harppaukset näkyvät kaupan alalla esimerkiksi robottiliikenteen ja 3D-tulostuksen yleistymisenä. Nämäkin logistiikkaa perusteellisesti muuttavat uudet tekniikat täytyy alan ammattilaisen tulevaisuudessa tuntea.

On tärkeää, että raportin havaintoja muuttuvista osaamistarpeista hyödynnetään kaupan koulutuksen suunnittelussa kaikilla asteilla.

Takaisin ylös