Kaupan vuosi 2015

ENG / SE

Kauppa kasvun mahdollistajana

Pitkään jatkuneen taantuman jälkeen kaupalla on vihdoin edessään kasvunäkymiä. Ne ovat kuitenkin sangen heiveröisellä pohjalla. Ennusteemme mukaan kauppa kasvaisi kuluvana vuonna 0,5 prosenttia ja vuonna 2017 saman verran. Kun kasvuodotukset elinkeinoelämän suurimmalla toimialalla ovat näinkin pienet, niitä ei missään nimessä saisi tukahduttaa veroja korottamalla.

Maamme edelliset hallitukset ovat nostaneet sekä välittömiä että välillisiä veroja. Tästä syystä kuluttajien ostovoima on heikentynyt jo kolme vuotta peräkkäin. Nykyisessä hallitusohjelmassa on linjattu, että veroja ei enää koroteta.

Kaupan liitto toivoo, että hallitus pysyy lupauksessaan. Emme usko, että ns. fiskaalinen devalvaatio olisi lääke kansantaloutemme ongelmiin, vaan siihen olennaisesti kuuluva arvonlisäveron nostaminen vetäisi taloutemme kasvun pakkaselle. Alv-kantojen yhtenäistäminen puolestaan olisi myrkkyä erityisesti kaupan suurimmalle toimialalle, päivittäistavarakaupalle. Laskelmiemme mukaan tämä nostaisi ruuan hintaa noin 8 prosenttia.

Kurjistamisen sijaan tulisi nyt verotusta keventämällä rohkaista ihmisiä kuluttamaan. Näin luotaisiin kasvua, elinvoimaa kotimarkkinoille ja uskoa tulevaisuuteen. Tämä on tärkeää myös siksi, että kauppa on edelleen elinkeinoelämän suurin toimiala ja suurin työllistäjä. Kotimarkkinat muodostavat noin puolet kansantaloutemme kokonaiskakusta. Vaikka kilpailukykyinen vienti on Suomelle ratkaisevan tärkeää, ei kotimarkkinoiden merkitystä kansantalouden kasvulle ja kehitykselle saa aliarvioida.

Sääntelyn purkamista pitää jatkaa

Suomessa kaupan sääntely on yksi Euroopan tiukimmista. Sen purkaminen on kaupan yhteinen asia ja etu. Tervehdimme ilolla aukioloaikojen vapautumista ja sitä, että hallitus toteutti tämän uudistuksen nopeassa aikataulussa. Nyt kun on vihdoin päästy alkuun, toivomme, että sääntelyn purkaminen jatkuu edelleen.

Korkea verotus ja tiukka sääntely ovat suomalaisen kaupan kilpailukyvylle kestämätön rasite globaaliksi muuttuneessa toimintaympäristössä. Esimerkiksi verkkokaupassa suomalaisille kaupan alan yrityksille täytyy taata samat kilpailuedellytykset kuin ulkomaisille jäteille.

Hyvä tuottavuus ja vakaat työmarkkinat ovat tärkeitä edellytyksiä kansainväliselle kilpailukyvylle. Kaupan liitto toivoo, että yhteiskuntasopimus saataisiin neuvottelemalla maaliin. Sopimukseen sisältyvä miljardin euron veroporkkana sekä kaavailtujen leikkausten väheneminen lisäisivät kaupalle elintärkeää ostovoimaa. Työrauhan turvaaminen mahdollisimman pitkällä tähtäimellä olisi sekin näissä olosuhteissa paikallaan.

Muutos on mahdollisuus

Kaupan suuri murros on suomalaiselle kaupalle ennen kaikkea mahdollisuus. Digitaalisuus tarkoittaa mahdollisuuksia palvella kuluttajia uusilla tavoilla verkon ja mobiilin välityksellä, mahdollisuutta parantaa kaupan tehokkuutta kaikissa sen toiminnoissa sekä mahdollisuutta huomioida ja palvella asiakkaita entistä yksilöllisemmin.

Suomen markkinoille rantautuneet kansainväliset toimijat ovat hyviä kirittäjiä, jotka nostavat kaupan palveluiden tasoa kokonaisuutena. Suomalaisen kaupan kansainvälistyminen on hyvällä alulla tilapäisistä takaiskuista huolimatta. Kaupan liitto rohkaisee edelleen jäseniään menemään rohkeasti maailmalle. Kansainvälistymisbuumin rinnalla on ollut ilo huomata, että kuluttajien kiinnostus kotimaisia tuotteita ja palveluja kohtaan on viime vuosina ollut kasvussa.

Jotta kaupan ääni kuuluisi yhä ponnekkaammin, meidän on toimittava mahdollisimman yhtenäisesti. Kaupan liitto onkin tehostanut edunvalvontaansa tiivistämällä yhteistyötä jäsenliittojen välillä. Jotta suomalainen kauppa kehittyisi ja pysyisi mukana maailman menossa, meidän on oltava entistä innovatiivisempia ja avoimempia jakamaan tietoa, kokemuksia ja ideoita. Kaupan liiton roolina on kuunnella tätä keskustelua ja viedä sen pohjalta nousseita asioita eteenpäin.

 

Taavi Heikkilä
Kaupan liiton hallituksen puheenjohtaja, SOK:n pääjohtaja

w880px_palstakuva_Puheenjohtajan_katsaus

 

Takaisin ylös