Kaupan vuosi 2015

ENG / SE

Määrätietoista vastuullisuustyötä

Kaupan alalla on erittäin paljon erilaisia tarttumapintoja vastuullisuuskysymyksiin. Tämän päivän kuluttajat edellyttävät kaupan yrityksiltä muun muassa toiminnan avoimuutta, laadukkaita, turvallisia ja terveellisiä tuotteita, palvelujen säilyttämistä ja kehittämistä, huolenpitoa henkilökunnasta, tasa-arvon edistämistä, ympäristönäkökohtien huomioimista kaikessa toiminnassa, kotimaisten tuotteiden vahvaa edustusta valikoimissa, vastuullisia vaihtoehtoja tarjontaan, eettisten näkökohtien huomioimista hankinnassa sekä huomion kiinnittämistä tuotteiden valmistuksessa toimivien työntekijöiden työoloihin.

Vastuullisuuden megatrendi asettaa jatkuvasti uusia haasteita kaupan toiminnan eettisyydelle ja läpinäkyvyydelle. Kaupan alan yritykset Suomessa ottavat vastuunsa vakavasti ja tekevät vapaaehtoisesti paljon lainsäädännön ylittävää työtä muun muassa edellä kuvattujen asioiden parissa. Kun suomalaista kauppaa verrataan kansainvälisesti, se pärjää erinomaisesti, puhutaan sitten taloudellisesta, sosiaalisesta tai ympäristövastuusta.

Vastuullinen toiminta näkyväksi

Vastuullinen toiminta toteutuu kaupassa jokapäiväisen tekemisen kautta. Kaupan liiton roolina on tehdä näkyväksi sitä työtä, jota kaupassa niin paljon vastuullisuuden eteen tehdään, mutta joka tunnetaan liian huonosti.

Haluamme olla se foorumi, jossa kaupan vastuullisuusasioista keskustellaan yhdessä ja opitaan toinen toisiltamme. Lanseerasimme vuonna 2013 yritysjäsenillemme Kaupan vastuukartan, joka on ensimmäinen koko toimialan kattava yritysvastuun työkalu, sähköinen työpöytä ja oppimisympäristö. Se mahdollistaa yritysvastuuseen liittyvän tiedon ja käytäntöjen jakamisen sekä yhdessä oppimisen. Järjestämme vuosittain vastuullisuustapahtumia ja Kaupan vastuuklinikoita ajankohtaisista teemoista.

Toimimme alan edunvalvojana lukuisissa vastuullisuuskysymyksissä. Vaikutamme ympäristölainsäädäntöön, työlainsäädäntöön ja työehtosopimusneuvotteluihin sekä alan tulevien osaamistarpeiden huomioimiseen koulutuksen suunnittelussa.

Tärkein tehtävämme on olla mukana luomassa sellaista toimintaympäristöä ja olosuhteita, joissa kauppa voi toteuttaa taloudellista vastuutaan: luoda hyvinvointia työllistämällä, investoimalla ja palveluita parantamalla.

Vuonna 2015 Kaupan liitto liittyi mukaan kansalliseen Sitomus 2050 -yhteistyöhankkeeseen. Haluamme sen puitteissa kannustaa jäsenyrityksiämme muun muassa toimimaan nuorten työllistymisen edistämiseksi ja syrjäytymisen ehkäisemiseksi. Olemme lisäksi sitoutuneet rakentamaan oman nuoriso-ohjelman vuosille 2015–2019. Nuoriso-ohjelmaamme liittyvä verkkosivusto löytyy osoitteesta www.kannattavakauppa.fi.

Takaisin ylös