Kaupan vuosi 2015

ENG / SE

Kauppa toimii ympäristöä säästäen

Kaupan liitto on yksi elinkeinoelämän energiatehokkuussopimuksen osapuolista. Sopimuksen velvoittamina yritykset ovat vuosina 2008–2014 toteuttaneet lähes 2 300 erilaista energiatehokkuutta edistävää toimenpidettä. Niiden ansiosta energiaa säästyy vuosittain yhteensä noin 136 GWh ja energiakustannuksia lähes 11 miljoonaa euroa. Toimet leikkaavat hiilidioksidipäästöjä jopa 71 tonnilla vuosittain.

Sopimuksella pyritään vähentämään energian kulutusta Suomessa 9 prosenttia vuoden 2016 loppuun mennessä. Vertailukohtana on vuosien 2001–2005 keskimääräinen energiankäyttö. Kauppa oli vuoden 2014 loppuun mennessä toteutetuilla toimilla jo lähes saavuttanut asetetut energiansäästötavoitteensa.  Jäsenistömme on siis toiminut energia-asioissa hyvin vastuullisesti.

Vuonna 2015 mukaan liittyi kolme uutta jäsenyritystämme: Kärkkäinen Express Oy, JYSK Oy sekä Keuruun Megamarket Oy. Kaikkiaan kaupan alan toimenpideohjelmassa on nyt mukana 19 yritystä, jotka edustavat noin 2 500 toimipaikkaa.

Nykyinen sopimuskausi päättyy vuoden 2016 lopussa, minkä vuoksi uuden, vuoteen 2025 ulottuvan kauden valmistelu on jo pitkällä. Kaupan liitto edustaa neuvotteluissa koko palvelualaa.

Ruokahävikki kuriin vapaaehtoisin toimin

Ruokahävikin pienentäminen on koko elintarvikeketjun – alkutuottajien, elintarviketeollisuuden, kaupan ja kuluttajien – etu. Päivittäistavarakaupassa ja elintarviketeollisuudessa jokainen hävikistä säästetty euro parantaa suoraan yritysten tulosta. Kuluttajille pienentynyt hävikki merkitsee edullisempia tuotteita, koska he eivät joudu maksamaan hävikkiä niiden hinnoissa.

Samalla säästetään ympäristöä. Pakkausjätteen syntyä toimitusketjussa voidaan vähentää ja jätteen hävittämisestä syntyviä päästöjä pienentää.

Uskomme, että paras keino ruokahävikin pienentämiseen ja materiaalitehokkuuden parantamiseen ovat vapaaehtoiset sopimukset, energiatehokkuussopimusten tavoin. Hyvä esimerkki on Iso-Britannia, jossa päivittäistavarakaupan, elintarviketeollisuuden ja brändinomistajien vapaaehtoinen sopimustoiminta käynnistyi jo vuonna 2005. Toimintojen tehostaminen on tuonut yrityksille merkittävää taloudellista hyötyä.

Oleellista mallissa on, että vaikka ruokahävikkiä pyritään torjumaan mahdollisimman tehokkaasti, se tehdään saatavuuden kärsimättä. Digitaalisuus tulee tässä avuksi. Uusien sovellusten avulla voidaan muun muassa ennakoida menekkiä ja automatisoimalla optimoida tilaustoimintaa.

Päivittäistavarakaupat ja elintarviketeollisuus kannattavat vapaaehtoisuuteen perustuvan brittimallin käyttöönottoa myös Suomessa. Samalla tuettaisiin YK:n tavoitetta vähentää ruokahävikkiä 50 prosentilla vuoteen 2030 mennessä.

Ostoskassi vain tarpeeseen

Kauppa haluaa olla mukana vähentämässä jätteiden syntyä sekä maa- ja vesialueiden roskaantumista. Ala on jo vuosia tehnyt töitä muovikasseista syntyvän muovijätteen määrän vähentämiseksi.

Kaupan liitto ja Päivittäistavarakauppa ry julkaisivat keväällä 2015 Kassi-info-sivuston, joka tarjoaa tietoa eri ostoskassivaihtoehdoista ja niiden ympäristövaikutuksista. Sivustolla kerrotaan, kuinka eri materiaaleista tehdyt ostoskassit tulee hävittää ja annetaan vinkkejä niiden uudelleenkäyttöön. Keskeinen viestimme on, että ostoskassi tulisi ottaa vain tarpeeseen ja käyttää se uudelleen ympäristökuormituksen vähentämiseksi.

Ympäristöministeriössä valmistellaan parhaillaan kansallista lainsäädäntöä EU-direktiivistä, jonka tarkoituksena on vähentää muovikassien kulutusta.

Tietoa kemikaaliasioista

Monimutkainen kemikaalilainsäädäntö vaikuttaa monenlaisten tuotteiden myyntiin. Suurin osa määräyksistä tulee suoraan EU-asetuksista. Vähittäismyyjälläkin on vastuu siitä, että myytävät tuotteet täyttävät lainsäädännön vaatimukset. Kaupan on jatkuvasti seurattava muutoksia; esimerkiksi uusia kemikaalien käytön rajoituksia tulee jatkuvasti, uusien valmisteryhmien myynnille tarvitaan viranomaisen lupa jne.

Konkreettisimmin viimeaikaiset kemikaalilainsäädännön edellyttämät toimet ovat näkyneet kaupoissa uusina merkintöinä kemikaalipakkauksissa. Kesäkuun 2015 alusta kemikaaleja sisältävät seokset on täytynyt luokitella, pakata ja merkitä EU:n CLP-asetuksen mukaisesti. Siirtymäaikaa on kuitenkin vielä melkein kaksi vuotta ennen määräaikaa myynnissä olleille, vanhalla tavalla pakatuille ja merkityille erille.

Kaupan liitto panostaa tiedottamiseen kemikaaliasioissa. Kemikaalipienryhmässä keskustellaan lainsäädännön tulkinnoista ja ajankohtaisista teemoista. Huhtikuussa 2015 järjestimme päivän mittaisen koulutuksen kemikaalilainsäädännön perusteista. Osallistujia oli runsaasti ja palaute hyvää. Ajankohtaista kemikaalikoulutusta järjestetään myös tänä vuonna.

Kaupan liitto tuo alan näkökulman tärkeisiin selvityshankkeisiin ja projekteihin. Vuonna 2015 osallistuimme Tukesin Kemidigi-esiselvitykseen ja kuljetuskonttien kaasuriskit -projekteihin. Teemme yhteistyötä viranomaisten, kuten Tukesin sekä Euroopan Kemikaaliviraston kanssa. Vaikutamme EU:n kemikaalilainsäädännön kehitykseen myös Eurooppa-tason liittojen kautta.

Kuluttajapakkauksille keräysverkosto

Jätelaki on velvoittanut toukokuusta 2015 alkaen järjestämään pakkausten vastaanottoterminaalit kuntien ja yritysten keräämälle pakkausmateriaalille. Kuluttajille suunnattu kaupan ja teollisuuden Rinki-ekopisteverkosto on ollut toiminnassa vuoden 2016 alusta alkaen.

Rinki-ekopisteitä on ympäri Suomen jo yli 1 400. Ne vastaanottavat kotitalouksista kertyvää pakkausjätettä: lasipakkauksia, kartonkipakkauksia ja metallia. Kokonaisuudessaan Rinki-ekopisteitä on heinäkuun loppuun mennessä toiminnassa 1850. Niistä 500 pisteessä vastaanotetaan myös muovia.

Monilla paikkakunnilla kunnan vanhoja keräyspisteitä on muutettu Rinki-ekopisteiksi. Uusia pisteitä avataan kauppojen ja liikekeskusten yhteyteen, hyvien kulkuyhteyksien varrelle. Verkosto valmistuu heinäkuun 2016 loppuun mennessä.

 

w880px_palstakuva_Ymparisto

Takaisin ylös