Kaupan vuosi 2015

ENG / SE

Nuorten työllistämisen asiantuntija

Kaupan alalla on monenlaisia tehtäviä, joista osaan voi saada oppia käytännön harjoittelun kautta, ilman teoriaopintoja. Kaupan liiton kehittämä koulutustyösuhdemalli on keino auttaa 15–25-vuotiaita nuoria työllistymään. Panostukset oppisopimuskoulutukseen ja nuorisotakuu eivät ole olleet riittäviä lääkkeitä vaikeaan nuorisotyöttömyyteen. Niiden rinnalle tarvitaan uusia ja nopeasti vaikuttavia keinoja.

Ajatus koulutustyösuhteesta on herättänyt laajalti mielenkiintoa ja se on otettu positiivisesti vastaan. Kaupan liitto onkin tehnyt lujasti töitä asian edistämiseksi.

Mutkaton tapa työllistyä

Koulutustyösuhde on mutkaton tapa työllistyä. Ideana on, että nuori oppii noin vuoden kestävän koulutusjakson aikana ammatin kaupassa suunnitelmallisen työn ohjauksen ja käytännön tekemisen kautta. Osoitukseksi osaamisestaan hän saisi ammattidiplomin tai kaupan taitopassin.

Byrokratiaa mallissa on minimaalisesti, teoriaopiskelua ei ole eikä tutkintoa suoriteta. Koulutuksen alussa palkka on työehtosopimusta alhaisempi, ja koeaikaa vastaava koulutusjakso kestää enintään vuoden. Tavoitteena on nuoren pysyvä työllistyminen. Ja siitä eteenpäin – opittuaan ammatin perusteet ja tarvittavat työlämän taidot – hän tekee työtä normaalissa kaupan työehtosopimuksen säätelemässä työsuhteessa.

Koulutustyösuhde on osa kaupan vastuullisuustyötä. Tavoitteena on rakentaa sisääntuloväylä työelämään myös vaikeasti työllistyville ryhmille, kuten syrjäytymisvaarassa oleville ja pakolaisille.

 

 

Takaisin ylös