Kaupan vuosi 2015

ENG / SE

Valonpilkahduksia näkyvissä

Kaupan vuosi 2015 oli varsin jakautunut. Vähittäiskaupan suurimmat alat, päivittäistavara-, tavaratalo- ja rautakauppa kutistuivat, mutta monet erikoiskaupan alat kasvoivat reippaasti. Tällaisia olivat esimerkiksi kodintekniikka, urheiluvälineet, optinen ala ja kultasepänliikkeet.

Rakennemuutoksia läpikäyvä ja kansainvälisestä kilpailusta kärsivä tukkukauppa menetti liikevaihtoaan lähes kaikilla aloillaan. Eniten kutistui rakentamista ja teollisuutta palvelevan tukkukaupan liikevaihto.

Myös kaupan työllisyys takkusi. Kaupassa avautui aiempaa harvemmin uusia työpaikkoja, ja niiden täyttyminen kesti aiempaa kauemmin. Kun vielä joulukuussa 2008 kuukauden aikana avoinna olleista vähittäiskaupan työpaikoista täyttyi 23 prosenttia, viime joulukuussa niistä täyttyi enää 10 prosenttia. Samaan aikaan työtä hakevien työttömien myyjien määrä kasvoi 87 prosenttia.

Hidas inflaatio ja asuntolainojen lyhennysvapaat tukivat vuonna 2015 kotitalouksien ostovoimaa ja vähittäiskaupan myyntiä. Hitaana jatkuvan inflaation ja työttömyyden kasvun pysähtymisen ennakoidaan tukevan ostovoimaa vuonna 2016, joten vähittäiskaupan liikevaihdon määrän odotetaan kasvavan noin puoli prosenttia.

Heikko euro ja halpa öljyn hinta auttavat teollisuutta ja rakentamista ja vetänevät maltilliseen kasvuun myös tukkukauppaa. Taloudessa on tällä hetkellä kuitenkin erittäin suuria riskejä, jotka liittyvät muun muassa Kiinan hiipuvaan talouskasvuun, Euroopan pakolaiskriisiin ja kotimaamme epävakaisiin työmarkkinoihin. Toteutuessaan riskit uhkaavat leikata kaupan heiveröisen kasvun kokonaan.

Takaisin ylös