Vastuuta kouluttamisesta ja työllistymisestä
Kauppa toimialana on laaja ja monimuotoinen. Vähittäiskauppa, tekninen kauppa ja tukkukauppa ovat kaikki osa kaupan suurta kokonaisuutta. Kauppa tarjoaa monenlaisia työtehtäviä, mielenkiintoisia urapolkuja ja mahdollisuuksia yrittäjyyteen. Alalla on jo nyt satoja erilaisia ja erityyppistä ammattiosaamista vaativia tehtävänimikkeitä, ja niiden määrä vain lisääntyy ja monipuolistuu tulevaisuudessa. (Ks. myös: Osaamisvaatimukset muuttuvat).
Kaupan liiton tavoitteena on nostaa alan profiilia ja lisätä etenkin nuorten tietoisuutta alan työllistämismahdollisuuksista, monimuotoisuudesta ja osaamistarpeista. Kauppa on jo nyt suurin nuoria työllistävä toimiala Suomessa sekä monille väylä työelämään. Uusia osaajia kuitenkin tarvitaan jatkuvasti. Kaupan vetovoimatyötä on tehty jo usean vuoden ajan yhteistyössä Taloudellisen tiedotustoimiston kanssa.
Pyrimme edistämään yritysten ja oppilaitosten välistä yhteistyötä, tukemaan nuorten koulutus- ja uravalintoja sekä lisäämään heidän työelämätietouttaan. Vuoden 2015 aikana järjestimme useita yritys- ja oppilaitosvierailuja, opettajien työelämäpäiviä ja työelämään tutustumisjaksoja sekä kerroimme kaupan alasta opinto-ohjaajille ja nuorille. Nuoria tavoitettiin heille suunnatuissa tilaisuuksissa ja heille suunnattujen julkaisuiden avulle.
Työn kautta ammattiin
Koska kauppa tarvitsee työvoimaa ja Suomi tarvitsee työllistäjiä, olemme rakentaneet koulutustyösuhdemallin edistämään nuorten työllistymistä kaupan ammatteihin. Olemme myös tiiviisti mukana kehittämässä oppisopimusjärjestelmää niin, että yritysten olisi nykyistä helpompi hyödyntää sitä. Tavoitteena on, että järjestelmää muutettaisiin työnantajille kevyempään, vähemmän byrokraattiseen suuntaan.
Suomalaisessa työelämässä, myös kaupan alalla, on vielä varaa parantaa johtamista ja esimiestyötä. Hyvä johtaminen ja esimiestyö lisäävät samanaikaisesti työn tuottavuutta ja työhyvinvointia.
Koulutusta työelämän tarpeisiin
Kaupan liiton tavoite saada lähiesimiehille ammatillista lisäkoulutusta toteutui, kun lähiesimiestyön ammattitutkinto vakinaistettiin vuonna 2015. Pystyimme vaikuttamaan hyvin tuloksin siihen, että uuden tutkinnon perusteet vastaavat kaupan alan esimiestyön osaamisvaatimuksia.
Vuoden loppuun mennessä tutkinnon järjestämissopimuksen oli solminut jo 24 oppilaitosta ja useat kymmenet oppilaitokset olivat ilmoittaneet hakevansa tutkinnon järjestämisoikeutta.
Vuonna 2016 jatkamme edelleen uutterasti kaupan vetovoimatyötä. Pyrimme myös vaikuttamaan siihen, että kaupan ammatillisten tutkintojen rakennetta ja sisältöjä muutettaisiin entistä selkeämmiksi ja paremmin työelämän todellisia tarpeita vastaaviksi. Uusi painopistealue liiton koulutusvaliokunnan työskentelyssä on pakolaisten työmahdollisuuksien lisääminen työkokeilujen ja kotoutuskoulutusten avulla.