Kaupan vuosi 2015

ENG / SE

Osa-aikatyö on arvokasta

Kauppa tarvitsee joustavia työpanoksia, koska asiakasvirrat vaihtelevat voimakkaasti eri viikonpäivinä, kellonaikoina, sesonkeina ja kampanja-ajankohtina. Kaupassa on osa-aikaisia työntekijöitä nyt ja aina, sillä vain heidän avullaan työvoiman määrä voidaan mitoittaa oikein. Tämä on edellytys sille, että kauppa voi palvella asiakkaitaan hyvin ja toimia samaan aikaan kannattavasti.

Mahdollisuus osa-aikatyöhön on positiivinen asia. Sen ansiosta työelämässä voi olla mukana vaihtuvissakin elämäntilanteissa. Se myös pidentää työuria tekemällä mahdolliseksi joustavan siirtymisen työelämään tai työelämästä eläkkeelle. Selvä enemmistö osa-aikatyötä tekevistä onkin valinnut tämän vaihtoehdon vapaaehtoisesti.

Toimiva malli keikkatöihin jo olemassa

Uusi avaus osa-aikatyötä koskevassa keskustelussa oli kansalaisaloite, joka jätettiin eduskunnan käsittelyyn helmikuussa 2016.  Operaatio Vakiduunin tavoitteena on saada aikaan laki, joka kieltää nollatuntisopimukset ja takaa jokaiselle työntekijälle oikeuden vähintään 18 tunnin viikkotyöaikaan.

Kaupan työehtosopimuksessa on määritelty, että nollatuntisopimuksia ei saa tehdä. Kaupan liitto ja Palvelualojen Ammattiliitto Pam ovat jo vuosia sitten hyväksyneet keikkatöiden pelisäännöt. Tässä kaupan käyttämässä ns. puitesopimusmallissa jokainen keikka on oma määräaikainen työsuhteensa, josta sovitaan aina erikseen. Työnantajalla ei ole velvollisuutta tarjota töitä, eikä työntekijälle velvollisuutta ottaa niitä vastaan. Silloin kun keikkoja ei ole, työntekijä on työvoimaviranomaisten näkökulmasta työtön ja oikeutettu työttömyyskorvaukseen.

Kaupan liitto korostaa, ettei mitään perusteita 18 tunnin viikkotyöajan minimivaatimukselle ole. Se olisi myös erittäin vaikea toteuttaa kaupan arjessa, jossa tarjolla olevat tuntimäärät vaihtelevat ja asiakasruuhkan piikit ovat monesti lyhyempikestoisia. Minimituntimäärä tarkoittaisi tosiasiassa vaihtelevan, satunnaisen keikkatyön kieltämistä. Tämä puolestaan johtaisi osa-aikatyön tarjonnan vähenemiseen ja vuokratyön lisääntymiseen.

Työelämän murroksessa ei ole järkevää jäykistää osa-aikatyön tarjontaa työllistämistä kurittamalla ja sääntelemällä.

Takaisin ylös