Kaupan vuosi

ENG / SE

IKEA haluaa kiertotalouden edelläkävijäksi

Riittävätkö maapallon resurssit ja raaka-aineet? Kuinka niitä voisi käyttää nykyistä järkevämmin? Entä mihin joudumme kaiken sen tavaran kanssa, jota koteihimme vuosien saatossa kertyy?

Tällaisia kysymyksiä pohtivat niin suuret valmistavat yritykset kuin me tavalliset kuluttajat. Asian ajankohtaisuuden tiedostaa omassa toiminnassaan huonekalujätti IKEA, joka on alkanut kokeilla erilaisia kiertotalouden malleja ja niiden soveltamista omaan liiketoimintaansa.

– IKEA on iso raaka-aineiden kuluttaja. Siksi mietimme jatkuvasti, kuinka voimme turvata niiden saannin kestävästi ja edullisesti. Kuinka voimme käyttää uudelleen jo kertaalleen hyödynnettyjä materiaaleja? Millaisia ratkaisuja voimme tarjota kuluttajille, jotta he voivat elää vastuullisemmin omaa hyvää arkeaan? IKEA Suomen vastuullisuuspäällikkö Tiina Suvanto totea.

Hän kertoo, että Ikea etsii jatkuvasti uusia keinoja tuotteidensa elinkaaren pidentämiseksi.

– Tuotesuunnittelussa lähdetään siitä, että tuotteiden tulee kestää käytössä mahdollisimman pitkään ja että ne ovat mahdollisimman helposti kierrätettävissä tai hyödynnettävissä uudelleen toisessa muodossa. Meille kiertotalous tarkoittaa raaka-aineiden ja materiaalien mahdollisimman tehokasta käyttöä nykyisessä tuotannossa, mutta samalla myös uusien, innovatiivisten toimintamallien kokeilua.

Globaalisti tavoitteet ovat kunnianhimoiset: IKEA haluaa olla vähittäiskaupassa johtava kiertotalouden suunnannäyttäjä vuoteen 2020 mennessä.

Kuluttajalta kuluttajalle

Uudenlainen avaus on kiertopalvelu. Tavoitteena on, että käytettyjen IKEA-tuotteiden kierrättäminen kuluttajalta toiselle olisi yhtä helppoa ja vaivatonta kuin uusien tuotteiden ostaminen. Suomessa käyttöön otettu toimintatapa on yrityksessä ainutlaatuinen, eikä vastaavaa ole muissa maissa kokeiltu.

Suomessa kuluttajat voivat tuoda käytettyjä IKEA-huonekaluja takaisin tavarataloon jälleenmyytäviksi hyvityskuponkia vastaan. Kodista kotiin -pisteisiin tuodut huonekalut liikkuvat Suvannon mukaan vauhdikkaasti eteenpäin – ovathan hyväkuntoiset tavarat myös huokeita hinnaltaan.

– Menestys oli myös järjestämämme kansallinen kirpputoripäivä, jolloin asiakkaat saivat ilmaiseksi myydä käytettyä tavaraa tavaratalojen parkkipaikoilla. Maailmalla on puolestaan kokeiltu käytettyjen tekstiilien keräämistä kuluttajilta takaisin uusien tuotteiden raaka-aineiksi, Tiina Suvanto listaa konkreettisia tekoja kiertotalouden saralla.

Valikoimista löytyy myös tuotteita, joiden valmistamisessa kierrätettyjen materiaalien osuus on sangen iso. Tällainen on esimerkiksi muovinen suihkepullo, jonka muovista puolet on peräisin tavarataloista kerätystä muovijätteestä. Lisää vastaavia tuotteita kehitetään.

Vastuullisen tuotteen ei tarvitse olla kallis

IKEA Suomessa on havaittu mielenkiintoinen ilmiö: kuluttajat näyttävät yhdistävän vastuullisuuden vahvasti korkeampaan hintaan.

– Tämän mielikuvan haluamme muuttaa. Vastuullinen liiketoiminta voi olla kannattavaa ilman, että kuluttajan maksama hinta nousee kohtuuttomaksi. Uskon, että tulevaisuudessa millään yrityksellä ei ole varaa olla huomioimatta kestävän kehityksen periaatteita toiminnassaan, Tiina Suvanto sanoo.

Yrityksessä ajatellaankin, että kaikilla pitäisi olla varaa vastuullisesti tuotettuihin tuotteisiin, jotka ovat samaan aikaan laadukkaita, toimivia ja hyvännäköisiä.

Takaisin ylös