Kaupan vuosi 2014

ENG / SE

Kauppa luo hyvinvointia 

Kauppa palvelee koko kansantaloutta terveydenhuollosta rakentamiseen ja teollisuudesta kuluttajiin. Siksi kaikkien toimialojen menestys luo menestystä myös kaupalle. Kaupan elinvoima perustuu hyvinvointiin ja tehokkuuteen koko yhteiskunnassa.

Kauppa luo hyvinvointia työllistämällä suomalaisia ja investoimalla Suomeen. Kauppa luo 10 prosenttia koko Suomen arvonlisäyksestä, enemmän kuin mikään yksittäinen yrityssektorin toimiala.

Kauppa on yksi suurimmista rakennus-, kone- ja laite-, kulkuväline- ja ICT-investoijista Suomessa ja vyöryttää siten hyvinvointia ja työllisyyttä myös muille aloille. Vuonna 2013 kaupan investoinnit kuitenkin kutistuivat jopa 13 prosenttia, ja varsinkin kone- ja laite- sekä ICT-investoinnit romahtivat. Kaupan investointien ei odoteta kasvavan vielä vuonna 2015.

Sekä tukkukaupan että vähittäiskaupan liikevaihto kutistuivat vuonna 2014. Inflaatio piti päivittäistavarakaupan liikevaihdon vielä hennossa kasvussa, vaikka myynnin määrä pienenikin. Eniten vähittäiskaupan kehitystä söi erikoiskauppa, jonka liikevaihto pieneni yli kaksi prosenttia.

Kauppa on suurin yksityisen sektorin työllistäjä kaupan kassoista kemian insinööreihin. 2014 vähittäiskaupan työllisten määrä pieneni 2000:lla ja tukkukaupassa 4000:lla. Palkansaajien määrä pieneni kaikkia työllisiä enemmän. Koko kaupan alalla oli 290 000 työllistä ja 251 000 palkansaajaa

Työllisyyden kehitys on erityisen huolestuttavaa nuorten kannalta, sillä kauppa on suurin alle 25-vuotiaiden nuorten työllistäjä. Kaupan rooli nuorten työelämään tutustuttajana ja nuorisotyöttömyyden torjujana onkin erityisen tärkeä.

Kaupan rakenteellinen murros jatkuu lähivuosina niin vähittäiskaupan kuin tukkukaupankin puolella. Kaupan yrityksissä toimintojen järjestäminen ja tehostaminen jatkuvat muun muassa digitalisaation avulla.

 

Lue lisää elinvoimaisten kotimarkkinoiden merkityksestä. 

 

Takaisin ylös