Kaupan vuosi 2014

ENG / SE

Kartta vastuulliseen toimintaan

Kaupan vastuullisuustyö sai tunnustusta, kun Finnish Service Alliance (FSA) palkitsi Kaupan liiton yritysvastuun oppimisympäristön, Kaupan vastuukartan, kunniamaininnalla Vuoden palveluteko 2014 -kilpailussa. Vastuukartta on ollut liiton yritysjäsenten hyödynnettävissä vuoden 2013 syksystä alkaen.

Vastuukartta on ensimmäinen koko toimialan kattava yritysvastuun työkalu. Se on sähköinen työpöytä ja oppimisympäristö, joka toimii myös kommentointi- ja keskustelukanavana. Sisältö rakentuu pääpiirteissään kuudesta teema-alueesta, jotka ovat strategia, henkilöstö, asiakkaat, kumppanit, yhteisöt ja ympäristö.

Vastuukartta pyrkii viestimään yritysvastuun teemoista ja käytännön vastuullisuusteoista selkeästi ja ymmärrettävästi. Se on vapaasti kaikkien Kaupan liiton jäsenten käytettävissä. Kartan ympärille muodostuva jäsenyritysten verkosto jakaa tietoa, keskustelee ja oppii yhdessä. Oppimista tapahtuu, kun yritykset kertovat toisilleen avoimesti kokemuksistaan ja vastuuteoistaan.

Vastuukartan avulla Kaupan liitto haluaa tehdä kaupan lukuisat vastuullisuusteot näkyviksi ja rohkaista yrityksiä kertomaan niistä myös kuluttajille.

Kaupan liitto järjesti vuonna 2014 kaksi maksutonta Kaupan vastuuklinikkaa jäsenyrityksilleen. Niissä näkökulmana oli vastuullisen toiminnan merkityksen korostuminen yrityksissä ja sen vaikutus yritysten strategiaan ja maineeseen. Tilaisuuksissa osallistujille esiteltiin Kaupan vastuukarttaa, kuultiin kiinnostavia yritysesimerkkejä ja käytiin pienryhmissä keskustelua yritysvastuusta arkipäivän toiminnassa.

Vuonna 2014 Kaupan liitto myös liittyi FIBS ry:n jäseneksi. FIBS on yritysvastuun asiantuntijaverkosto, joka tarjoaa yrityksille tietoa, työkaluja ja kohtaamispaikkoja vastuullisen liiketoiminnan kehittämiseksi.

Kaupan vastuukarttaa kehitetään edelleen vuoden 2015 aikana. Yhteistyökumppanina jatkaa suomalainen start-up-yritys Verso Globe Oy.

 

Vastuukartta_w880px_palstakuva

Takaisin ylös