Kaupan vuosi 2013

ENG / SE

Juustokauppaa suurella sydämellä

Kun äiti, isä ja pari tätiäkin olivat hallikauppiaita, teki nuori Tuula Paalanen päätöksen: ”ei ikinä minusta.” Mutta niin vain muutaman mutkan kautta elämä vei ensin avuksi isän kautta juustokauppaan ja vuonna 1996 kokopäiväiseksi juustonmyyjäksi Helsingin Vanhaan Kauppahalliin. Itsenäisenä yrittäjänä eli Juustokauppa Tuula Paalasen omistajana hän aloitti 14 vuotta sitten.

Tuula Paalanen on ihminen, joka tekee työtään suurella sydämellä. Kauniissa kymmenen neliön puodissa on tarjolla houkutteleva valikoima juustoja Ranskasta, muualta Euroopasta ja Suomesta. Kauppias uskoo juustoklassikoihin, jotka ovat löytäneet tiensä herkkusuiden pöytiin vuosikymmenien, jopa -satojen ajan.

”Hallikaupassa tärkeimpiä asioita ovat henkilökohtainen palvelu ja asiantuntemus. Asiakkaan täytyy saada meiltä juuri oikea tuote kulloiseenkin tarpeeseen. Tilaamme juustot viikoittain kotimaasta ja maahantuojilta, joten pystymme reagoimaan toiveisiin nopeasti”, hän kertoo.

Vuosi 2013 oli Paalasen yrittäjäuran vaikein. Taantuma ja tammikuussa alkanut Vanhan Kauppahallin remontti, joka merkitsi muuttoa uudelle liikepaikalle Hietalahteen, ei ollut helppo yhtälö. Monista tutuiksi käyneistä kanta-asiakkaista piti tilapäisesti luopua.

”Mietin muuttoa kivijalkakauppaan, mutta myymäläni tarvitsee ympärilleen muut elintarvikkeet – lihaa, leikkeleitä, leipää, kalaa, vihanneksia ja viiniä. Uskon, että hallikauppa on kaupungin rikkaus ja tärkeä osa ruokakulttuuria, onhan sillä satojen vuosien perinteet. Siksi oli hienoa, että kaupunki vuosien tauon jälkeen avasi Hietalahden hallin elintarvikkeille.”

Vastuussa monille

Tuula Paalanen oppi jo kotonaan, että sen mitä teet, tee kunnolla ja vastuullisesti.

“Olen kauppiaana vastuussa työntekijöitteni päivittäisestä elannosta, tavarantoimittajieni toimeentulosta, vuokranantajan sopimuksista, yhteisömaksuista ja asiakkaiden jatkuvasta luottamuksesta”, kauppiasyhdistyksen puheenjohtaja toteaa.

“Arvokkainta pääomaa minulle on osaava henkilöstö – työntekijät, jotka jaksavat, haluavat ja ovat innostuneita hoitamaan jokapäiväisen työsarkansa asiakkaiden hyväksi. Minulla on ollut onni saada työskennellä tällaisten ihmisten kanssa. Heistä Kristiina Jones on ollut jo 12 vuotta tukenani ja edistämässä toimintaa.”

Kun taloustilanne tiukkeni ja sattui muitakin vastoinkäymisiä, Tuula Paalanen olisi voinut nostaa kädet pystyyn.

”Mutta se vastuu… Lomakorvauksia sovittiin vapaaksi, tavarantoimittajien maksuja venytettiin, tavaravalikoimaa järkeistettiin ja elämäni ensimmäistä kertaa oli pankista haettava lainaa. Koska henkilökuntani on niin keskeisessä roolissa ja osa menestystäni, en voi heitä tiukan paikan tullen potkia pihalle”, hän kertoo.

Ikuisena optimistina Tuula Paalanen odottaa tulevaisuudelta talouden kohentumista ja uusia onnistumisia. Ja muuttoa takaisin tuttuun kauppahalliin Etelärantaan, kun se kesällä 2014 jälleen avataan.

Takaisin ylös