Kaupan vuosi 2015

ENG / SE

Joustavuus luo kilpailukykyä

Kaupan liitto haluaa kaikin keinoin edistää ja tukea paikallista sopimista, joka ottaa huomioon mahdollisimman hyvin sekä yksittäisen yrityksen edun että työntekijän näkökulman. Mahdollisuus sopia työehdoista paikallisesti on nimittäin eräs keskeisimpiä keinoja uudistaa jäykkää suomalaista työelämää ja samalla parantaa yritysten kilpailukykyä.

Paikallisella sopimisella tarkoitetaan työehtosopimuksessa tai laissa annettua oikeutta sopia joistakin asioista työpaikkakohtaisesti.

Mielestämme oikeus paikalliseen sopimiseen tulisi ulottaa mahdollisimman laajalle, mieluiten kaikkiin yrityksiin, myös sellaisiin, jotka eivät kuulu liittoihin. Sopimisoikeuden tulisi koskea kaikkia keskeisiä työehtoja, kuten työaikaa ja palkanmuodostusta. Lisäksi siihen tulisi sisällyttää kriisilausekkeita poikkeuksellisen vaikeita olosuhteita silmällä pitäen.

Paikallista sopimista voidaan edistää niin työehtosopimusten kuin lainsäädännön kautta. Keskeinen osa paikallista sopimista on molemminpuolinen luottamus ja halu toteuttaa yhdessä sovittuja päämääriä.

Takaisin ylös