Kaupan vuosi 2015

ENG / SE

Kaikki työ kannattavaksi

Työelämän ja työn tekemisen syvällinen murros on tosiasia – myös kaupan alalla. Viimeiset vuodet eivät ole olleet helppoja, sillä toimialaltamme on hävinnyt kahdessa vuodessa yli 12 000 työpaikkaa.

Kauppa on kuitenkin edelleen suurin elinkeinoelämän työllistäjä lähes 300 000 työpaikallaan. Nuorista työntekijöistä yli 20 prosenttia työskentelee kaupan palveluksessa, ja tätäkin useammalle kauppa tarjoaa ensikosketuksen työelämään. Kaupalla on myös tärkeä ja yhä kasvava rooli maahanmuuttajien työllistäjänä. Näkemyksemme mukaan työ on parasta kotouttamista.

Uudet työpaikat syntyvät tulevaisuudessakin pääasiassa palvelualoille. Työn tekemisen muodot kuitenkin moninaistuvat ja muuttuvat jo nyt huimaa vauhtia. Osaamisvaatimukset uudistuvat ja kasvavat.

Monikulttuurisuus on tuonut työelämäämme uusia haasteita sekin. Kohtaanto-ongelma suomalaisessa työelämässä on tosiasia. Meillä on pulaa osaavista työntekijöistä tietyissä työtehtävissä ja samanaikaisesti riesanamme on suurtyöttömyys.

Nyt tarvitaan asenteiden ja rakenteiden muuttamista sekä entistä joustavampia toimintatapoja. Vakituisen kokoaikatyön ja työttömyyden välillä on vaihtoehtoja – koko kirjo uusia työnteon muotoja, joihin on suhtauduttava ennakkoluulottomasti.

Kaiken työn tekemisen tulisi olla kannattavaa. Mahdollisimman monelle ihmiselle tulisi antaa mahdollisuus tehdä töitä hänen itse haluamallaan ja omaan elämäntilanteeseen sopivalla tavalla. (Ks. Osa-aikatyön merkitys.)

Samanaikaisesti työllistymisen esteitä tulisi kaikin keinoin purkaa. Rajoitusten sijasta olisi puututtava sosiaaliturvan kannustinloukkuihin, joiden vuoksi työn vastaanottaminen on liian usein kannattamatonta. Kannustinloukkujen kielteisiin vaikutuksiin purisi parhaiten tuloverotuksen keventäminen. Samanaikaisesti koko tukijärjestelmää tulisi tarkastella puhtaalta pöydältä.

Takaisin ylös