Kaupan vuosi 2015

ENG / SE

Kaupalla entistä yhtenäisempi ääni

Vuosi 2015 oli kaupan edunvalvonnalle hyvin merkittävä. Sen kolme keskeistä asiaa olivat eduskuntavaalit, uusi hallitusohjelma ja kaupan alan liittojen merkittävästi tiivistynyt yhteistyö.

Edustakuntavaalien jälkeen Suomi sai uuden hallituksen, jonka muodostivat keskusta, perussuomalaiset ja kokoomus. Pääministeri Juha Sipilän hallituksen ohjelma on tasapainoisesti yritysmyönteinen. Hyvin positiivista on ollut hallituksen halu purkaa turhaa sääntelyä. Se helpotti heti kaupan kaavoitusta ja aukiolot vapautuivat vuoden vaihteessa.

Työmarkkinajärjestelmämme sopii huonosti tähän päivään. Jos ylipäätään saadaan aikaan muutoksia, se kestää todella pitkään, jopa vuosia. Digitaalitekniikan ja globaalien markkinoiden aikana järjestelmä reagoi heikosti – ja seuraukset näkyvät työttömyytenä.

Seuraavassa vaiheessa on tarkoitus siirtyä liitto- ja yrityskohtaisiin neuvotteluihin. Niissä pitäisi päästä ketterämpiin ja paremmin toimiviin sopimuksiin. On erittäin tärkeää saada paikallista sopimista eteenpäin.

Kaupan liiton ja erikoiskaupan liittojen yhteistyö on syventynyt vuoden 2015 aikana. Useimmilla erikoiskaupan henkilöillä on toinen tehtävä Kaupan liitossa. Erikoiskaupan ryhmän toimintaa on johtanut oma johtokunta, jota on vetänyt Harri Broman.

Yhteistyö on parantanut huomattavasti kaupan edunvalvontaa. Olemme pystyneet merkittävästi nostamaan tapaamisten määrää, laatua ja vaikuttavuutta. Viestimme on mennyt aikaisempaa paremmin mediassa läpi.

Seuraavassa vaiheessa yhteistyöhön tulee mukaan Päivittäistavarakauppayhdistys. Yhteistyökeskustelut ovat käynnistyneet myös Suomen Tukkukauppiaiden Liiton kanssa.

Kaupan maineen, profiilin ja vaikuttavuuden eteen on tehtävä vielä paljon töitä, mutta paljon on saatu jo aikaan. Työ jatkuu kaupan yritysten hyväksi.

Juhani Pekkala
Kaupan liiton toimitusjohtaja

Takaisin ylös