Kaupan vuosi 2014

ENG / SE

Monimuotoinen ja vetovoimainen kauppa

Jo kaksi kolmasosaa suomalaisista työskentelee palvelualalla. Kauppa on elinkeinoelämän suurin työllistäjä ja samalla erittäin monipuolinen ja monimuotoinen toimiala, jonka piiriin mahtuu satoja erilaisia tehtäviä ja ammattinimikkeitä. Kauppa tarjoaa monia mielenkiintoisia työ- ja urapolkuja sekä mahdollisuuksia myös yrittäjyyteen.

Kaupan liiton tavoitteena on nostaa alan profiilia ja kertoa sen tarjoamista mahdollisuuksista etenkin nuorille. Nuorten keskuudessa mielenkiinto kauppaa kohtaan onkin lisääntynyt. Kaupan ala sijoittuu hyvin eri toimialojen vertailussa: Taloudellisen tiedotustoimiston tekemän Kun koulu loppuu -tutkimuksen mukaan yläkoululaiset ja lukiolaiset sijoittavat kaupan alan kymmenen kiinnostavimman alan joukkoon.

Kaupan alaa tunnetuksi

Vuonna 2014 liitto jatkoi aktiivisesti työtään Elinkeinoelämän nuoriso-ohjelmassa yhteistyössä Taloudellisen Tiedotustoimiston kanssa. Ohjelman tavoitteena on edistää yritysten ja oppilaitosten välistä yhteistyötä, tukea nuorten koulutus- ja uravalintoja sekä lisätä heidän työelämätietouttaan. Sen puitteissa on järjestetty lukuisia yritys- ja oppilaitosvierailuja sekä opettajien työelämäpäiviä ja työelämään tutustumisjaksoja.

Peruskoulun yläluokkalaisille sekä lukiolaisille kaupan ammatteja tehtiin tunnetuksi Kun koulu loppuu -lehden erikoisnumerossa.

Yhteistyössä Työterveyslaitoksen sekä Palvelualojen ammattiliiton kanssa puolestaan julkaistiin Esimiehenä kaupan alalla -opas, joka on saanut hyvää palautetta käytännönläheisyydestään. Opas oli osa Työterveyslaitoksen tutkimushanketta, jossa tarkasteltiin vähittäiskaupan esimiestyön ja henkilöstön hyvinvoinnin haasteita ja työn muutoksia. Tutkimuksen mukaan esimiestyö kaupan alalla on jatkuvasti parantunut.

Kaupan ala esittäytyy opoille -tilaisuuksia järjestettiin vuonna 2014 Varsinais-Suomessa, Oulussa, Uudellamaalla ja Satakunnassa.

Lähiesimiestyön ammattitutkinto syntyi

Opetus- ja kulttuuriministeriö otti lokakuussa 2014 tutkintorakenneasetukseen lähiesimiestyön ammattitutkinnon. Näin toteutui Kaupan liiton pitkäaikainen tavoite saada lähiesimiehille ammatillista lisäkoulutusta. Päämääränä on, että tutkintoon valmistavaa koulutusta on tarjolla vuoden 2016 alussa.

Osallistujilta kiitosta kerännyt lähiesimieskoulutuskokeilu on jatkunut viisi vuotta viidessä oppilaitoksessa eri puolella Suomea. Tänä aikana koulutuksen on suorittanut 460 lähiesimiestehtävissä toimivaa tai niihin siirtyvää kaupan ammattilaista.

 

Mahdollisuuksien_ala_w880px_palstakuva

Takaisin ylös