Kaupan vuosi 2014

ENG / SE

Entistä osaavampi lähiesimies

Teresa Willemsin työ Kultajousi-myymälässä vuonna 2002 alkoi dramaattisissa merkeissä. Edeltävänä iltana, kun töiden aamulla piti alkaa, Kauppakeskus Myyrmannissa sattui, Suomessa onneksi äärimmäisen harvinainen tapaus, pommiräjähdys.

Kun liike muutaman päivän kuluttua sitten avattiin, jouluapulaiseksi tullut Teresa huomasi, kuinka mukavaa työ ja asiakaspalvelu koru- ja kelloliikkeessä on. Hän oli nopea oppimaan, sai lisää tunteja ja kiersi viiden vuoden ajan ketjun eri myymälöissä Helsingissä ja Vantaalla. Myymäläpäällikön paikka Myyrmannin liikkeessä aukeni vuonna 2009. Viime vuonna Teresan hoidettavaksi tuli lisäksi Klaukkalan myymälä.

Kaupan alaa ja sen esimiestehtäviä hän opiskeli työtä tekemällä, kunnes pari vuotta sitten eteen tuli mahdollisuus lähteä mukaan lähiesimiestyön koulutuskokeiluun. Nainen ei epäröinyt hetkeäkään.

”Halusin saada ammatillista koulutusta ja käteeni paperin siitä, että osaan työni. Keskeinen osa opiskelua olivat työssä suoritettavat näytöt, joissa tuon osaamisen saattoi osoittaa. Todistus on työkokemuksen ohella arvokas asia”, Teresa Willems toteaa.

Vaivan arvoista

Kultajousi on osa Pohjoismaiden suurinta korujen ja kellojen vähittäiskauppaan keskittyvää konsernia, jolla on myymälöitä yhteensä noin 300. Kaikki myymälät ovat suoraan yrityksen omistuksessa, ja jokaisen myymälän toiminnasta ja palvelusta vastaa ammattitaitoinen myymäläpäällikkö. Suurin osa tuotteista on myynnissä myös verkkokaupassa.

Henkilökunnan taito palvella iloisesti, ystävällisesti ja ammattitaitoisesti on Kultajousi-ketjulle kunnia-asia. Siksi koulutukseen satsataan paljon. Kaupan lähiesimiestyön koulutuskokeiluun Mercuria Kauppiaitten Kauppaoppilaitokseen Kultajousi lähetti kokonaisen oman ryhmän opiskelijoita.

Teresa Willems on tyytyväinen, että lähti mukaan ja suosittelee koulutusta myös muille. Työn ohessa tehty vuoden mittainen opiskelu lähijaksoineen, tehtävineen ja näyttöineen vaati toki pienen tyttären äidiltä hyvää arjen suunnittelua, mutta lopputulos oli vaivan arvoista.

”Koulutus antoi paljon varmuutta arkiseen työhön, esimiestyön kiemuroihin ja myymälän johtamiseen. Tästä on hyvät mahdollisuudet ponnistaa vaikkapa merkonomitutkintoon. Halu kasvaa ja kehittyä ammatissani vain vahvistui. Vaikka esimieskokemusta jo olisi, koulutus antaa uusia eväitä ja näkökulmia.”

Lokakuussa 2014 opetus- ja kulttuuriministeriö otti lähiesimiestyön ammattitutkinnon tutkintorakenteeseen. Kaupan liitto osallistui koko 5-vuotisen kokeilun ajan ministeriön johtaman valtakunnallisen ohjausryhmän työskentelyyn. Teresa Willems puolestaan toimi opiskelijoiden edustajana oman oppilaitoksensa ohjausryhmässä.

Takaisin ylös