Kaupan vuosi 2014

ENG / SE

Tärkeä turvallisuus

Kaikki palvelualan yritykset myös kaupan alalla joutuvat tänä päivänä varautumaan kasvaviin tietoturvallisuusriskeihin. Kauppa ei ole toistaiseksi joutunut palvelunestohyökkäysten kohteeksi, mutta uhkakuviin varaudutaan entistä määrätietoisemmin. Tätä työtä tekee muun muassa kaupan turvallisuusvaliokunnan yhteyteen vuonna 2013 perustettu tietoturvallisuusryhmä.

Muita kaupan alaa uhkaavia tietoturvallisuusriskejä ovat tietomurrot sekä maksamiseen ja verkko-ostamisen turvallisuuteen liittyvät riskit.

Marraskuussa 2014 käynnistyi viranomaisten Tieto lisää turvaa -kampanja, jossa Kaupan liitto on tukijana mukana. Kampanjalla halutaan muistuttaa seikoista, joista kuluttajien tulisi olla selvillä verkosta ostaessaan. Kuluttajille voi tulla yllätyksenä muun muassa se, että suomalaiset valvontaviranomaiset eivät voi puuttua muiden kuin kotimaisten verkkokauppojen toimintaan. Vaikka verkko-ostaminen on vaivatonta, vaatii se kuluttajalta myös valppautta.

Huomio myymäläturvallisuuteen

Myymälävarkauksien sekä ryöstöjen määrä kaupoissa pysyi ennallaan vuonna 2014. Uutena huolestuttavana piirteenä on ulkomaisten liigojen ammattimaisesti tekemien varkauksien lisääntyminen. Avainasemassa niiden torjumisessa on yritysten valvontatiedon nopea välittäminen toisille yrityksille. Tällä hetkellä tätä vaikeuttaa se, että suomalaisen tietosuojalainsäädännön mukaan tällaisen tiedon yritysten välillä tulee kulkea poliisin kautta.

Tietosuojakysymyksissä on hyvin erilaisia käytäntöjä EU-maiden välillä. Nyt valmistella on EU:n laajuinen esitys tietosuojakäytäntöjen yhtenäistämisestä. Yhtenä tavoitteena on rikollisuuden torjunnan edistäminen. Tähän hankkeeseen Kaupan liitto osallistuu tuomalla julki suomalaisen kaupan näkemyksiä.

Kesäkuussa 2014 hallitus antoi eduskunnalle esityksen, jossa ehdotetaan muutettavaksi sakon ja rikesakon määräämisestä annettua lakia. Jos sakon muuntorangaistukseen esitetyt muutokset tulevat voimaan, myymälävarkauksia tehtailevat rikolliset eivät jatkossa selviä sakoilla. Ehdotuksen mukaan näpistykset ja myymälävarkaudet voitaisiin muuntaa vankeusrangaistukseksi, jos tekijä sakoista huolimatta jatkaa niiden tekemistä.

Kaupan liitto pitää lakiluonnosta hyvänä. Myymälävarkauksiin ja näpistyksiin, ryöstöistä puhumattakaan, sisältyy usein väkivaltaa tai sen uhkaa. Niiden vähentäminen on tärkeää työturvallisuuden ja turvallisen asioinnin takia. Lisäksi myymälävarkaudet ja näpistykset aiheuttavat kaupoille vuosittain yli 500 miljoonan euron menetykset.

Asetus ajan tasalle

Palavien nesteiden säilytyksestä myymälöissä on taitettu peistä jo vuosia. Palavien nesteiden ja aerosolien säilytyksestä on asetuksella annettu ohje, jonka mukaan niitä voi säilyttää yhdessä myymälässä enintään tuhat litraa. Määrän on kuitenkin voinut ylittää viranomaisen luvalla, ja näistä poikkeuksista onkin tullut sääntö. Lisäksi käytännöt eri puolella maata asetuksen tulkinnasta vaihtelevat.

Kaupan liiton aloitteesta työ- ja elinkeinoministeriöön perustettu työryhmä teki vuoden 2014 lopussa esityksen, jonka mukaan palavia nesteitä koskevat määrälliset rajoitukset poistettaisiin tai muutettaisiin vastaamaan nykypäivän tarpeita ja tilannetta. Näin vältyttäisiin siltä, että kauppa joutuisi rajoittamaan tuotevalikoimiaan useilla tuotealueilla tai sille aiheutuisi suuria kustannuksia esimerkiksi varastotilojen uusimisesta.

 

Turvallisuus_w880px_palstakuva

Takaisin ylös