Kaupan vuosi 2014

ENG / SE

Edunvalvontaa monella rintamalla

Kaupan liitto on alan valtakunnallinen edunvalvontajärjestö, jonka tehtävänä on edistää suomalaista kauppaa, parantaa kaupan yritysten toimintaedellytyksiä ja yhteistyötä sekä huolehtia jäsentensä elinkeino- ja työnantajaeduista.

2 300 jäsenyritystämme edustavat kaikkia kaupan aloja: vähittäis-, tukku- ja teknistä kauppaa, autokauppaa sekä apteekkeja. Olemme Elinkeinoelämän keskusliiton toiseksi suurin jäsenliitto.

Yritysjäsenten lisäksi meillä on 25 liittojäsentä. Näin liiton edunvalvonnan piirissä on kaikkiaan noin 7 000 kaupan alan yritystä.

Vaikutamme työmarkkinoilla

Kaupan liitolla on tärkeä rooli työmarkkinoilla. Neuvottelemme alan työehtosopimukset, ratkaisemme työriitoja ja palvelemme jäseniämme työsuhdeasioissa. Jäsenyritykset arvostavat ja käyttävät aktiivisesti asiantuntijapalveluitamme. Työmarkkina-asiantuntijamme vastaavat joka viikko satoihin yhteydenottoihin, jotka liittyvät muun muassa työehtosopimuksiin ja työlainsäädäntöön.

Kaupan liiton pyrkimyksenä on nostaa alan tunnettuutta ja vaikuttaa siihen, että kaupan ja palveluiden asema elinkeinoelämässä vahvistuu. Kehitämme alan tutkimusta, koulutusta ja viestintää sekä edistämme kaupan kansainvälistä yhteistoimintaa. Vaikutamme lainsäädäntöön sekä kansallisella että EU-tasolla kilpailun edistämiseksi ja sääntelyn purkamiseksi.

Kaupan liitto on merkittävä kouluttaja. Tavoitteenamme on olla alan paras foorumi oppimiselle, keskustelulle ja verkostoitumiselle. Vuonna 2014 koulutuksia ja tapahtumia järjestettiin lähes 40.

Valiokunnissa kuuluu jäsenyritysten ääni

Kaupan liitossa toimii 12 valiokuntaa, joissa on mukana yli sata jäsenyritysten edustajaa. Valiokuntien kautta vaikutetaan monipuolisesti kauppaa koskeviin asioihin.

Valiokunnat ovat: kauppapoliittinen valiokunta, koulutusvaliokunta, kuluttaja-asiavaliokunta, lakivaliokunta, maksuvälinevaliokunta, tutkimusvaliokunta, turvallisuusvaliokunta, työelämävaliokunta, vero- ja talouspoliittinen valiokunta, viestintävaliokunta, yhdyskuntasuunnitteluvaliokunta ja ympäristövaliokunta.

Ekonomistitoiminnan keskeinen tehtävä on kerätä tietoa ja perusteluita kaupan alan edunvalvontaan jäsenyrityksiä varten.

Edunvalvonnassa kolme suurta teemaa

Vuonna 2014 Kaupan liitto otti edunvalvonnassaan huomioon lähestyvät eduskuntavaalit. Korostimme elinvoimaisten kotimarkkinoiden merkitystä kansantaloudelle ja hyvinvoinnille: kauppa ja palvelut kasvattavat taloutta ja työllistävät. Kärkiteemoja vaikuttamisessa ja viestinnässä olivat verotus, verkko ja vastuu.

Kaupan liitto nosti kaupalle tärkeitä teemoja ja kiinnostavia ilmiöitä eri viestintäkanavissaan.

Kauppa.fi-verkkosivulla julkaistiin yli 450 alan uutista, runsaasti jäseninformaatiota sekä blogikirjoituksia. Elinkeinoelämän suurinta toimialaa seurattiin ahkerasti muun muassa sähköisen uutiskirjeen ja Twitterin välityksellä.

Veimme aktiivisesti tietoa kaupan alasta, sen työtehtävistä ja uramahdollisuuksista myös esimerkiksi yläkoulujen ja lukioiden oppilaille, opettajille ja opinto-ohjaajille.

Kauppa murroksessa

Kaupan ala käy parhaillaan murrosta, jossa tärkeimpiä murroksen aiheuttajia ovat lyhyellä tähtäimellä matalasuhdanne ja sitä seurannut ostovoiman lasku sekä pitemmällä tähtäimellä digitalisoitumisen ja kansainvälistymisen tuomat muutokset kaupan toimintatapoihin ja rakenteisiin.

Kaupan liiton mielestä paras lääke ostovoiman kohentamiseen on sekä tulo- että välillisen verotuksen keventäminen. Veronkevennykset tulisi rahoittaa leikkaamalla valtion ja kuntien menoja, sillä valtion velkataakkaa ei voi enää kasvattaa.

Digitaalisuus muuttaa kauppaa pysyvästi. Vaikka se usein nähdään uhkana, on se enemmän mahdollisuus. Kaupan liitto rohkaisee jäsenyrityksiään etenemään digitalisoitumisen tiellä. Vuonna 2014 jatkoimme suuren suosion saaneita verkkokauppa- ja mobiilimarkkinointikoulutuksia. Teema oli vahvasti esillä myös mm. Kauppa 2015 -suurtapahtumassa.

Vuoden alussa Kaupan liitto ja suomalaisen verkkokaupan edunvalvoja Verkkoteollisuus ry tekivät yhteistyösopimuksen, jolla Verkkoteollisuus siirtyi Kaupan liiton yhteyteen. Verkkoteollisuuden toiminnanjohtaja toimii myös Kaupan liiton digiasiantuntijana.

Kaupalla on keinoja työllistää

Kaupan liiton mielestä korkea nuorisotyöttömyys on ongelma, joka pitäisi maassamme korjata välittömästi. Pitkään jatkuessa sillä on vakavat seuraukset yhteiskunnassa. Kauppa on suurin nuorten työllistäjä ja tuntee vastuunsa syrjäytymisen ehkäisemisessä.

Olemme esittäneet, että nuorten työllistämisessä tulisi nyt ennakkoluulottomasti kokeilla uusia menetelmiä. Sellainen on Kaupan liiton esittämä nuorten koulutustyösuhde.

Kaupan liitto on huolissaan kannustinloukuista, joita nykyiseen sosiaaliturvajärjestelmäämme sisältyy. Niitä olisi purettava, ja työnteon tulisi aina olla huomattavasti kannattavampaa kuin joutenolo.

Kaupan ajamista työelämän kehittämiseen liittyvistä koulutushankkeista maaliin pääsi viime vuonna lähiesimiestyön ammattitutkinto, jonka opetusministeriö otti viiden vuoden kokeilun jälkeen tutkintorakenneasetukseen.

Vaikutamme kansainvälisesti

Kansainvälistymisen edistäminen ja kansainvälinen vaikuttaminen on noussut yhä tärkeämpään rooliin toiminnassamme. Vuonna 2014 kauppapoliittinen valiokunta vahvisti uuden strategian. Sen tärkeimpiä tavoitteita ovat sujuvan ulkomaankaupan ja vapaakaupan edistäminen, liiallisen sääntelyn purku, vastuullisen liiketoiminnan edistäminen sekä kaupan yritysten Venäjän toimintojen säilyttäminen, ylläpito ja kehittäminen.

Kansainvälisesti sääntelyn purkamisen suunta on EU. Meille tärkeä vaikuttamisfoorumi on EuroCommerce, eurooppalaisen kaupan edunvalvojien yhteistyöelin, jonka kautta vaikutamme komissioon ja Euroopan parlamenttiin.

Edunvalvontaa ympäristöasioissa

Suomalaista kauppaa rasittaa EU:n lisäksi kotimainen säädösviidakko. Huonolaatuisen sääntelyn vaikutukset kaupalle ovat moninaiset. Esimerkki tiukentuneesta sääntelystä on kemikaalilainsäädäntö, jossa maahantuojille ja kaupalle on asetettu jatkuvasti tiukentuneita vaatimuksia.

Kaupan liitto on tehostanut edunvalvontaa ja jäsenten neuvontaa kemikaaliasioissa. Vuonna 2014 palkkasimme yhdessä muiden alan liittojen kanssa kemikaaliasiantuntijan ja perustimme ympäristövaliokuntaan kemikaalipienryhmän.

Turvallisuusrintamalla kauppa panostaa nyt tietoturvallisuuteen. Toistaiseksi ala on säästynyt palvelunestohyökkäyksiltä ja tietomurroilta. Työtä tietoturvallisuuden eteen tekee muun muassa turvallisuusvaliokunnan tietoturvallisuusryhmä.

Myymäläturvallisuudessa uusi haaste ovat ulkomailta tulleet ammattimaiset varasliigat. EU:ssa valmistella olevassa tietosuojalainsäädännön uudistuksessa yhtenä tavoitteena on rikollisuuden torjunnan edistäminen. Osallistumme hankkeeseen tuomalla julki suomalaisen kaupan näkemyksiä.

 

Edunvalvonta_w880px_palstakuva

Takaisin ylös